What is Hojicha?

Hojicha is a tea made by roasting sencha leaves and stems at a high temperature. Roasting at a high temperature reduces bitterness and astringency, resulting in a very refreshing taste. It goes well with various meals and Japanese and Western confectionery, and the content does not matter. Also, its gentle flavor makes it easy to drink hot or cold, making it a perfect thirst quencher.
There are two main types of Hojicha: “Hojicha”, which is mainly made from roasted leaves, and “Kuki Hojicha”, which is made from roasted stems. Both have different charms, but Hojicha is light and simple, while Kuki Hojicha is sweet and slightly rich. Please use properly according to your preference and mood.

品質の違い

ほうじ茶、くきほうじ茶はこうばしい香り立ちが大きなの魅力ですが、その奥にも色々な魅力が隠れています。手軽に入れることができるお茶ですので、ぜひ自分のお好みを探して下さい。

  • 甘み

    ほのかな甘味があり、香りの後にじわりと広がる。くどさがない。香ばしさとの調和がよい。

    全体的に甘味自体が非常に薄く、感じない。ただし、さっぱり感は強くなるので、一概に悪いとは言えない。
  • 旨味

    甘味ほどはない。探すと微かに感じる程度。ありすぎると風味が重たくなり、たくさん飲めない。

    全体的に旨味自体が非常に薄く、感じない。ただし、さっぱり感は強くなるので、一概に悪いとは言えない。
  • 苦渋味

    高品質なほうじ茶は、甘味と旨味がある(炒りが浅い)ので、煮出すとえぐ味や渋味が少し出る。

    苦渋味、えぐ味共にほとんどない。
  • 香り

    香りの量が多く、強い。深く、奥行きがあるので広がりを感じる。香ばしさとともに、 優雅さのある、心地よい甘い香り。

    香り立ちが薄く、淡い。深みと奥行きに欠け、表面的な香ばしさのみ。複雑さと継続性がない。
  • 水色

    価格の高いものほど、炒りが浅いので、褐色が薄くなる。また、葉よりもくきの方が炒りが深いので、水色が濃くなる。

brewing method

Hojicha, which can be brewed casually and easily, is a useful tea that is perfect for everyday use, regardless of the occasion. If you warm it up a little in the microwave before putting it in, the aroma will come out. Be careful not to burn it.

  • Recommended brewing method