What is Matcha? What is tencha?

Kabusecha is a tea that is in between sencha and gyokuro. Like gyokuro and tencha, the tea leaves are covered during the growth period of the new shoots, but while gyokuro and tencha block sunlight for at least 20 days, kabusecha only takes about 7 to 10 days. It doesn't have the rich sweetness and umami of gyokuro, but it has a milder flavor than sencha, so it's recommended for people who don't like bitterness.

品質の違い

価格が低いものは煎茶に近く、高いものは玉露に近くなります。いれ方によっても甘味を強くしたり、苦渋味を強くしたり、お好みによって分けることができます。

  • 甘み

    玉露ほどの深み、コク、奥行きはないが、まろやかさがある。そこそこに舌の上でじわりと広がる。良い意味で甘すぎない。

    煎茶に近く、ほのかに感じる。高温で出すと、ほとんど感じない。
  • 旨味

    派手さはないが、甘味の後にとろりと広がる。深みや奥行きは少ないが、こってりさがなく飲みやすい。

    ほとんど感じることができない。甘味の後に少し感じる程度で分かりにくい。
  • 苦渋味

    苦味、渋味が少なくなり、刺々しさも少なくなる。上品さがあり、苦渋味がさらりとなくなっていく。

    高温でいれると甘味よりも強く感じる。苦味よりも渋味が勝り、刺々しさがある。
  • 香り

    覆い香まではいかない、マイルド、温和、柔らかい印象のかぶせ香。

    単純で粗く、深みや広がりはない。香ばしさに勝る香りがない。
  • 色味

    表面に艶があり、暗さの少ない濃緑色。茶葉の中心が少し太く、両端に向かって細くなる形状。

    艶がなく、かさついている。平たく柔らかい茶葉が多い。茶殻に赤み、黄色みがあり、葉脈が目立つ。
  • 水色

    赤みが少なく、少し青みがかった緑色。くすみのない、若干のにごり。

    赤みを伴う、黄色。あまり赤みが強いものや、茶碗の底にたまる澱が黒みががると良くない。

brewing method

The lower the water temperature in which the tea is brewed, the sweeter it becomes. Kabusecha is neither too bitter nor too sweet, and has characteristics between sencha and gyokuro. Depending on your mood, you can choose a refreshing flavor with a hint of bitterness or a mellow flavor with a hint of sweetness. Try adjusting the water temperature.

  • enjoy the sweetness

  • give off a bitter taste