What is Kukicha?

Kukicha is a type of tea made by collecting stems that are produced during the process of sorting the size of tea leaves during the production of sencha and gyokuro. In Kyoto, high-quality gyokuro stalks were specially called 'Karigane', but today, all tea stalks are often called 'Karigane'. In addition, various names such as "white folding" may be used depending on the region. Kukicha has a lighter and lighter taste than leaf tea, making it easier to drink. It is also recommended when you don't have much time because it doesn't have a bitter and astringent taste even if you boil it in hot water.

品質の違い

煎茶、かぶせ茶、玉露と3種類のくき茶がありますが、ここでは煎茶雁が音の品質の違いを記載します。

  • 甘み

    葉の部分と比べて、薄く、あっさり。舌やのどに引っかからない。

    ほとんど感じない。
  • 旨味

    葉の部分と比べて、薄く、あっさり。後味に引っ張らない。

    ほとんど感じない。
  • 苦渋味

    えぐ味と、渋味が少なく、ほのかな甘味と旨味に調和している。

    少ない。熱湯で出すとでてくるが、刺々しさは少ない。
  • 香り

    煎茶の清らかさに、くき独特の少し青臭さを含んだ香り。高温でいれるとくき香がたつ。抜けの良い香りではない。

    単調なくき独特の香り。表面的ですぐになくなる。
  • 色味

    くきが緑がかっており、柔らかい。茶色い部分がなく、葉の色調と似ている。

    くきが白く、固い。茶色い部分がある。明らかに太い。
  • 水色

    赤みや黒みが少ない。澄んだ山吹色。曇りがすくなく、透明感が強い。

    葉の部分よりも黄色い。あせた色調で、彩度に欠ける。煎茶の場合は風味に影響がない範囲で、多少赤みがかってもよい。

brewing method

Kukicha has less flavor components than leaves, so it has a light and refreshing taste. Even if it is served with hot water, it does not have a bitter and astringent taste, so it is easy to brew even for beginners. However, compared to the leaves, the flavor will be lighter after the second brewing.

  • Recommended brewing method

  • Mildly