What is Matcha? What is tencha?

Matcha is a type of tea called Tencha Tencha, which is made by covering the new shoots while they are growing, blocking sunlight, and then grinding them finely with a tea mortar. Blocking sunlight suppresses the conversion of sweet and umami components into bitter and astringent flavors, creating a deep and mellow sweetness and umami as well as a rich and deep aroma.
Tencha is the raw material of matcha, and the tea leaves are covered with a cover during the growth period of new shoots to block sunlight, steamed and then dried without being kneaded. When the stalks and veins are removed and only the soft part of the mesophyll is ground with a tea mortar, it becomes very fine powdered matcha.

品質の違い

基本的に価格が高いものほど、甘味・旨味が強く、苦渋味が少なく、香りが高く、色味が鮮やかで濃い緑となります。

  • 甘み

    深く、強く、奥行きがあり、舌の上で持続する。コクを伴い、複雑で優雅な味わいに感じる。

    表面的で軽く、弱い。深み、広がりが少なく、持続性に欠ける。甘味を意識して探さないと分かりにくい。
  • 旨味

    とろみがあり、熟成するとなめらかさにやわらかさが加わる。調和がありながらも、複雑性を感じる。

    苦味に負ける。薄く、浅く、単純で、コクに欠ける。
  • 苦渋味

    渋柿のようなえぐ味、渋味がほとんどない。上品さを伴い、角がなく、嫌みのない春の七草のような苦味。

    刺々しく、鋭い、味覚に刺さるような固さとキツさがある。
  • 香り

    上品で、繊細さと複雑さを同時に感じる。重く、厚く、深みがあり、甘美を伴う。

    単純で粗く、深みや広がりに欠ける。火香(ひか)と 呼ばれる、こうばしい香りに負ける。
  • 色味

    新緑のような鮮やかさがありながらも、深みがあり、青みがかった緑の色調。

    赤みと黄色みがあり、焼けたような緑色。艶がなく、 単調で浅い色彩。お湯を入れた後の色持ちが悪い。

How to make

The lower the water temperature in which the tea is brewed, the easier it will be to taste sweet. There are two ways to make and knead matcha, light and strong, and you can enjoy the different charms of matcha with each method. Matcha tends to form clumps due to static electricity, so pass it through a matcha sieve or tea strainer.
In addition, since the amount of tea used is large and the concentration is high, we recommend using products with a price of 30g / 2,100 yen or more.

  • light brown

  • Dark brown

  • cold matcha