高品質なものほど、甘味・旨味が強く、苦渋味が少なく、香りが高く、茶葉の色味が濃くなります。また入れたときのお茶の色味=水色(すいしょく)が薄くなり、透明感が増します。
What is Gyokuro?
Like tencha, gyokuro is a tea that is grown under a cover while the new shoots are growing, blocking sunlight. Blocking sunlight suppresses the conversion of sweet and umami components into bitter and astringent flavors, creating a deep and mellow sweetness and umami, as well as a rich and deep aroma. High-quality gyokuro has a unique “covered aroma” similar to the scent of seaweed, with strong sweetness and umami.
品質の違い
深く、濃く、奥行きがあり、まろやかさが舌の上に広がる。精緻で優雅な味わい。
薄く、苦渋味に負ける。深み、広がり、奥行きがない。
非常に強い。とろみのあるコクを持ち、まろやかで舌に絡むよう。余韻が深く、長く残る。
薄い。入れる際の湯温が高いと苦渋味に負ける。
苦味、渋味が非常に少なくなり、甘味と旨味の間に程よく、わずかに感じる。嫌みがなく、上品。
高温で入れると明らかに苦渋味を感じる。苦味に若干の鋭さがあり、渋味が加わると、よりキツい印象となる。
海苔の様な独特の覆い香を持つ。重厚感があるが柔らかく、華やかさを感じる。熟成香を持つものも。
単純で粗く、深みや広がりに欠ける。複雑さがなく、表面的。
表面に艶があり、暗さの少ない濃緑色。茶葉の中心が少し太く、両端に向かって細くなる形状。
艶がなく、かさついている。丸く固いものよりも、平たく柔らかい茶葉がある。茶殻に赤み、黄色みがあり、葉脈が目立つ。
赤みや黄色みの少ない、透き通った薄緑、もしくは透明に近くなる。
薄い緑色に、やや赤みもしくは黄色みが入る。濁りにくすみや曇りがでる。
brewing method
The lower the water temperature in which the tea is brewed, the easier it will be to taste sweet. The appeal of gyokuro is its deep sweetness and umami. By slowing it down at a low temperature, you can bring out its characteristics. It is a tea that you can enjoy the richness of espresso in small amounts, so we recommend using a small teapot or teacup.
Recommended brewing method
enjoy cold tea